-->

Visa ve MasterCard Arasındaki Farklar Nelerdir?


Günlük hayatımızın bir parçası olan banka ve kredi kartlarının sağ alt köşesine baktığınızda Visa veya MasterCard logosu bulunur. Çoğunlukla, bu logoların ne olduğuyla ilgilenmemişsinizdir. Genellikle, internet alışverişlerinde kart bilgilerimizi girerken kullandığımız Visa ve MasterCard şirketleriyle ilgili yeterli bilgimiz yok değil mi? Kartlarınızın üzerinde görmüş olduğunuz bu iki logo, dünya devi olan iki finans şirketine aittir. Amaçları; nakit para akışını banka kartları veya kredi kartları gibi sistemlere taşımaktır. Bu sistemlere taşırken de belirli bir komisyon alarak bankaların kullanmasına müsaade ederler. Yani siz bu kartları kullandığınızda bankaya borçlanırken, bankalar da kullandırdıkları her kart için bu şirketlere belirli ödemeler yapmak zorundadır. Dünyadaki neredeyse tüm bankalar, operasyon işlemleri için Visa veya MasterCard altyapısını tercih ediyor. Siz de bu sayede dünyanın birçok yerinde tüm pos cihazlarına uyum sağlayabilen kredi kartınızı sorunsuz olarak kullanabilirsiniz.
Dünya devi iki finans şirketinin arasında gözle görülebilecek temel farklılıklar olmasa da operasyonel detaylar, ilgilenenler için dikkat çekicidir. Hangisinin daha çok kullanıldığı sorusunun cevabını vermekse oldukça zor. Çünkü kullanım yaygınlığı ülkeden ülkeye, hatta bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Türkiye’de de sistem aynı şekilde işliyor. Bankalar iki finans devi arasından hangisini kullanacağını, avantajlı süreçler ve karlı anlaşmalarla belirliyor. Böylelikle, kendi ödeme sistemini seçen bankaların cirosu üzerindenVisa ve MasterCard da para kazanmış oluyor. Sizin kartınızın Visa veya MasterCard olması giderlerinizi etkilemeyeceğinden yapmanız gereken şey; düşük faiz oranlı, size özel fırsatları bulunan kredi kartını almaktır. Ancak birden fazla kredi kartı kullanıyorsanız, birini Visa diğerini ise MasterCard seçmeniz farklı kampanyalardan yararlanmanıza imkan sunacaktır.
Her gün gördüğümüz; fakat ne işe yaradığını bilmediğimiz Visa ile MasterCard’ı ve aralarındaki farkları gelin birlikte inceleyelim:

Visa Nedir?

Visa Nedir?36 ülkede ödeme yapabilmenizi sağlayan Visa şirketinin genel merkezi, İngiltere’de bulunmaktadır. 4000’den fazla Avrupa bankasının üye olduğu bu dev finans şirketi, ön ödemeli kartların altyapı sistemini sağlamaktadır. Banka ile müşteri arasında köprü görevini üstlenip, ödeme transferlerini sağlayan en önemli ve en büyük sistemlerden biridir. Visa kartlarınızı kredi kartı olarak kullanmanın yanında, banka kartı yani ön ödemeli kart olarak da kullanabilirsiniz. Böylece, hesabınızda para bulunduğu takdirde banka kartınızı alışverişlerinizde kredi kartı olarak da kullanabilirsiniz. Ek olarak Visa kuruluşu; Visa Platinum diye adlandırdığı ürünüyle şık restoranlarda özel indirimler, beklemediğiniz sürprizler ve seyahat teklifleri sunar.

MasterCard Nedir?

Mastercard Nedir?Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan MasterCard, müşterilerine kredi kartı ile ödeme yapma imkanı sağlamaktadır. Çipli ödeme sistemi kurarak, bankalara ve tüketicilere kolaylık sağlamıştır. MasterCard da bankaların ve tüketicilerin banka kartı ve kredi kartları ile ödeme sistemlerinin altyapısını oluşturan en büyük kuruluşlardan biridir. MasterCard kuruluşu; Platinum MasterCard ve World Elite MasterCard ürünleriyle, seyahatlerinizde özel indirimler ve türlü avantajlar sağlamaktadır. Şampiyonlar Ligi ana sponsoru olan MasterCard, bu şekilde adından çokça söz ettirmektedir.

Visa ve MasterCard Arasında Ne Fark Vardır?

Visa ve Mastercard Arasında Ne Fark Vardır?Mevcut banka ve kredi kartı altyapı sistemleri pazarının yaklaşık olarak %70’ini ellerinde bulunduran Visa ile MasterCard’ın geçmediği ATM ya da iş yeri yok denecek kadar azdır. Aralarında rekabet olsa bile birinin geçtiği yerde diğerinin geçmediğini görmeniz imkansız diyebiliriz. Amacınız ATM kullanmak ya da ödeme yapmak ise Visa ve MasterCard arasında hiçbir farkın olmadığını bilmelisiniz. Hangisinin daha üstün olduğunu tartışırsak, MasterCard’ın bir tık daha önde olduğunu görürüz. Bunu sebebi olarak da MasterCard’ın Visa’ya göre daha fazla sponsorluk anlaşması yapması gösterilebilir. İki dünya devinin karşısına rakip olmaya aday bir ödeme sistemi de Türkiye’de geliştirilmiştir. ‘Troy’ adı verilen bu sistem, sadece Türkiye’de kullanılacak olsa da sonrasında küresel düzeyde kullanımıyla adından söz ettireceğe benziyor. Troy hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Her ne kadar kuruluş yerleri farklı olsa da aralarında çok az fark vardır. Yapmış oldukları anlaşmalar sayesinde tüm dünya ülkelerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. 16 haneli kart numaraları MasterCard’da 5 ile başlarken,Visa kartlarında 4 ile başlamaktadır. Bir diğer fark ise kullanım kolaylığı açısından değişik olmasıdır. MasterCard kartınıza para yüklemeden alışveriş yapma kolaylığı sağlarken, Visa kartı ön ödemeli kullanılan kartları size sunmaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi siz banka ile muhatap olursunuz, bankanız ise hangi ödeme sistemini kullanıyorsa, o firmayla bağlantılı olur. Ayrıca iki finans kuruluşu da birbirinden farklı ama oldukça faydalı kampanyalar düzenlediği için herhangi birinin ilgi çekici olmadığını söylemek zor olsa gerek. Visa ve Mastercard ödeme sistemlerinin tercih edildiği dünyanın en seçkin kredi kartlarını görmek için burayatıklayın.
Finans devlerinin birbiriyle amansız bir yarış içerisinde olduğu ama birbirlerinin eksiklerini tamamladığı iki sistemle karşı karşıyayız. Kart tercihinizi yaparken, birbirinden güzel kampanya ve programların detaylarını inceleyebilir, ihtiyaçlarınıza en uygun olan kartı seçebilirsiniz. 10 sene öncesinde, bankanız ve kullanmış olduğunuz ödeme sistemi, provizyon sistemi ya da en basitinden pos cihazlarında bile farklılık gösterirken, gelişen teknolojinin aradaki farkı oldukça azalttığı gözle görülür bir gerçektir.