-->

Dünyanın en tehlikeli tırtılı!

The University Of Warsaw tarafından üretilen tırtıl robotun çeşitli casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceği belirtiliyor. Tırtıl robot başka hangi işlevlere sahip durumda?
Doğada; karınca, çekirge, tırtıl gibi hayvanların kendi ağırlıklarının olağanca katı ağırlıkları kaldırabildiğini biliyoruz.Durum kapsamında getirilen bilimsel açıklamalar beraberinde neredeyse imkansızı başaran bu canlılar, yeni teknoloji çözümlerinin de dikkatini çekmiş gibi gözüküyor.Bilim insanları, çeşitli çalışmalar sonucu gerçeğine son derece benzer bir profile sahip olan robot bir tırtıl meydana getirdiler.Robot tırtıl, gerçek sürümünde olduğu üzere kendisinin 10 katına kadar ağır olan nesneleri kaldırabiliyor. 
Dünyanın en tehlikeli tırtılı!
Bilim insanları katı bileşenlerinin farklı bir dizilim gerektirmesinden kaynaklı olarak "yumuşak" olarak nitelendirilen robotların yapımının oldukça zor olduğunu dile getiriyorlar.
En tipik lokomosyon kullanımı için bile sert bileşen barındıran sürümlerine oranla çok daha zorlayıcı bir yapım aşamasına sahip olan yumuşak robotlar, bilim dünyasında sıklıkla üretilmiyor.
araştırmacıları ise hareket edebilmek için yalnızca ışığa ihtiyaç duyan 15 milimetre uzunluğundayumuşak bir mikro-robot yaptılar.
Liquid Crystalline Elastomers (LCEs) maddesinden meydana gelen mikro-robot, ışığa maruz kaldığında şekil değiştirebilen akıllı malzemelere bünyesinde yer veriyor.
Işık kaynağı altındaki hareket dalgaları ile bir tırtıl görüntüsü veren mikro-robot, pek çok farklı özelliği barındırıyor.
Dik yamaçlara tırmanmaya yönelik olarak meydana getirilen tırtıl mikro-robot, kendisinden 10 kat daha ağır ağırlıkları kaldırabiliyor. Mikro-robot söz konusu boyuttaki ağırlıkları üzerinde barındırırken hareket kabiliyetini sürdürebiliyor.
Bilim insanları zorlu ortamlarda, koşullarda hareket edebilen mikro-robotun çeşitli bilimsel araştırmalarda kullanılabileceğini belirtiyorlar. Nitekim mikro-robot, boyutu sebebiyle mikrofon/kamera yerleştirme gibicasusluk faaliyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir vaziyette.
16-08/20/fuw160718b_fot01.jpg
Araştırmacılar, bir takım yeniliklerle mikro-robotun daha gelişmiş nitelikleri barındırabileceğini sözlerine ekliyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder