-->

Extraction (2015)

   Bir grup teröristin CIA eski ajanı Leonard Turner‘ı (Bruce Willis)kaçırması kaçırması üzerine oğlu Harry Turner (Kellan Lutz) onu kurtarmak için operasyona katılmak ister. Ancak duygularının vereceği kararları etkileyeceğini düşündüğünden onu sahadan masa başına çeker. CIA’in bu kısıtlamasına aldırış etmeyen Harry babasını kurtarmak için durumu kendi yöntemiyle çözüme kavuşturmaya çalışacaktır.

         Film 2015’te Amerika’da vizyona girerken diğer dünya ülkelerinde 2016 yılında vizyona girmiş. Yani başlıktaki sene sizi yanıltmasın. Filme bakacak olursak öncelikle dikkatimi çeken ilk şey filmin renk yelpazesi oldukça çeşitli ve aşırı canlı. Bu da ister istemez filmin doğallığını bozuyor ve az da olsa gözü rahatsız ediyor. Yönetmen burada ne denemek istemiş anlamış değilim. Londrada bir film çekersin soğuk mavi tonlar kullanırsın. Miami’ye geçersin sıcak kırmızı tonlara yer verirsin. Ama Extraction’da her çeşitten var.


Senaryo hakkında söylenecek bir şey yok. Senaristin bile pek fazla önem verdiğini düşünmüyorum. Ismarlama, karın tokluğuna yazılmış bir senaryo gibi duruyor. Hani filmi izlemeden önce özeti okuyup kafanızda bir şeyler canlanabilir. Filmde anlatılma biçimi ise bambaşka.
Filmin genel temasını ve senaryosunu irdeledikten sonra sıra geldi oyunculuklara. Oyuncu kadrosuna bir göz attığımızda ister istemez ‘Bu film izlenir.’ düşüncesine kapılabilirsiniz. Ama ne yazık ki Extraction, kadroya bakıp izlediğinize pişman olduğunuz filmler kervanına katılacak bir film olmuş. Bruce Willis’e bakalım mesela. Bruce Willis inceden inceye Nicolas Cage’in yolundan gitmeye başlamış diyebiliriz. Bruce Willis’in filmde biraz da arka planda kalmasından olacak ki pek bir hareketini göremiyoruz. Kellan Lutz ise asi ergen gibi istediğini yapmayı kafaya takmış yeni bir CIA ajanı rolünde. Filmde kullanılan renk tonlarından bahsederken ortaya karışık bir menü sunulduğundan bahsetmiştim. İşte oyuncuların sergiledikleri performans mavi kısımda yer alıyor diyebiliriz. Hadi az buçuk bir aksiyon gördük ama oyunculuklar gerçekten çok soğuk ve ruhsuz. Çoğumuzun Hızlı ve Öfkeli serisinin altıncı filmindeki dövüş sahnesiyle tanıdığımız Gina Carano ise bu filmde de diğer oyunculardan farksız bir şekilde filme katılmış.
Extraction, gerek senaryosu gerekse oyunculuklar sebebiyle basit bir televizyon filmi ile aynı kefeye konulacak kalitede bir film olmuş. Filmin yönetmeni Steven C. Miller‘a emeği için çok teşekkürler. Ama olmamış.