-->

Az Uyumanın Zararları

Her insan kendi bünyesine uygun bir şekilde gerektiği kadar uyumak zorundadır. Bu durum birçok insan için değişse de, minimum uyku süreleri uzmanların belirttiğine göre en az 7 saat olmalıdır.
Peki düzenli olarak 7 saatten az uyuyanlarda hangi hastalıklar ve ne gibi sağlık problemleri görülebilir?
İşte sürekli olarak yeterince uyumayanlarda ortaya çıkan zararlı etkiler…
Uykudan fazla fedakarlık edildiğinde yaşanabilecek sağlık problemleri hakkında konuşan Prof. Dr. Murat Aksu, az uykuyla yetinmek sağlığımızı bozuyor dedi.
Uzun uyuyanlar, çalışmak için daha çok zamana ihtiyacı olanlar, çoğunlukla uyku sürelerini kısaltmak arzusunda; ancak, uyku süresini belli bir oranın ötesinde kısaltmak mümkün değil. Yapılan deneyler gösteriyor ki az uykuyla yetinmek sağlığımızı bozuyor. Uykuyu yeterince uyumamak başta hafıza ve öğrenme kapasitemizi kötü etkiliyor, vücudumuzu hastalıklara daha açık hale getiriyor.
Uykunun, yemek yemek, su içmek ve nefes almak gibi vücudumuz için vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof.Dr. Murat Aksu’nun verdiği bilgiye göre uyku süreleri genetik faktörlerin etkisiyle kişiden kişiye değişmekle birlikte bu süre 4 – 11 saat arasında farklılık gösteriyor. Genetik geçişin varlığını gösteren en iyi kanıt ise tek yumurta ikizlerinin uyku sürelerinin birbirler­inin tamamen aynı olması.

Kalıcı belleğin oluşması için uyku şart

Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi belli limitler dışında değiştirmenin mümkün olmadığını belirten Aksu, şunları söylüyor:
“Uyku, hayatımızda feragat edilmemesi gereken bir dönemdir. Sağlıklı olmanın ön koşullarından biri sağlıklı uyumaktır. Bu nedenle bebeklikten itibaren uyku hiçbir yaşta boşa geçirilen bir dönem olarak görülmemelidir. Uyku süresini kısaltmak zorunda kaldığımızda uyku yoksunluğu sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız. Yetersiz uykunun kısa vadedeki en belirgin sonucu, hafızamızın ve öğrenme kapasitemizin kötü etkilenmesi, öğrenme güçlüğü çekilmesi ve hastalıklara daha açık hale gelinmesidir. Üniversite öğrencileri ile yapılan bir çalışmada, kısa bir zaman diliminde uyku süresinin kısaltılması mümkün olmamış, deneklerde ertesi gün yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü ve hafıza bozuklukları gibi şikayetler saptanmış. Deneye katılanlar, uygunsuz zamanlarda uyku ihtiyaçlarına yenilip, uyuya kalmışlardır. Kısacası uykudan feragat edip daha iyi öğrenemezsiniz. Kalıcı belleğin oluşması için uyku şart.”
Uyku, yemek yemek, su içmek, nefes almak gibi organizma için vazgeçilmez bir zorunluluk. Aç ve susuz yaşamak nasıl mümkün değilse, uyumadan da yaşamak mümkün değil.
Kişilerin uzun süre uykusuz bırakıldığı deneylerin genellikle 3 – 4 gün sürebildiğine , istem dışı olarak kısa süreli olarak uyuya kaldıklarını söyleyen Prof. Dr. Murat Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uykusuz geçen süre uzadığında uyku ataklarının daha sık ve uzun süreli olduğu görülmektedir. Uyku yoksunluğu deneylerinde, 3 gün sonunda gerginlik, sinirlilik, zamanı bilememe, hayal görme, kekeleme, konuşulanları anlayamama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Daha sonra ellerde titreme, vücutta yanma ve ağrılar, görme bozuklukları olmaktadır. Bugüne kadar insanlarda yapılabilmiş, en uzun süreli uykusuzluk deneyi 11 gün ile Amerikalı bir üniversite öğrencisinde gerçekleştirilmiştir. Denek olan öğrenci, gerçekle ilişkisinin bozulduğu görüldükten sonra, psikoza benzer bir klinik tabloya girerken uykusuzluk deneyi sonlandırılmıştır. Benzeri hayvan deneyleri ise türlere göre değişik süreler sonunda ölümle sonuçlanmıştır.”

8 saat uyuyoruz

Türkiye’de yapılan araştırmalarda, toplumun büyük çoğunluğunun yaklaşık yüzde 75’inin 7-8 saat süreyle uyuma alışkanlığına sahip olduğunun ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr.Murat Aksu, şu bilgileri veriyor:
“Napoleon, Churchil gibi pek çok ünlünün kısa uyku süreleriyle bilinmektedir. Ama kısa bir süre uyuduğu halde ertesi gün fonksiyonlarında değişiklik olmayanların sayısı çok fazla değildir. Türkiye’de, toplumun sadece yüzde 10’unun, 6 saatin altında bir uyku ile hayatını sürdürdüğünü bilinmektedir. Kısa uyuyanlardan bahsederken hafta içi 6 saat uyuyup , hafta sonunda uyku sürelerini 8 – 10 saate uzatarak uykularını telafi edenleri değerlendirme dışında bırakmak gerekir. 8 saatten daha uzun süre uyuyanlara, kısa süre uyuyanlara oranla toplumda biraz daha sık rastlanmakta, bunların oranı yüzde 15’e kadar yükselmektedir. “

Sürekli Olarak Az Uyumanın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Sürekli Olarak Az Uyumanın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Yetersiz uyku dikkat dağınıklığına, daha yorgun olmanıza, daha çok yemenize neden olur ve kaza risklerini artırır.
Başlıca bazı istisnalar dışında uyku, sekse pek benzemez. İple çektiğiniz ve zamanı geldiğinde harika hissetmenize neden olan bir şey olduğu doğru. En önemlisi de şu ki, uyku, patronunuza benzer. Rahatsız edilmediğinde daha makbul olur.
Yetersiz uyku dikkat dağınıklığına, daha yorgun olmanıza, daha çok yemenize neden olur ve kaza risklerini artırır. Ayrıca, yorgun olmak kendinizi yaşlandıran seçimler yapma riskinizi artırır (yorgun olduğunuzda somon füme hazırlamaktansa duble çizburger söylemek daha kolayınıza gelir).
Eğer uyku apnesi sorununuz varsa, 8 saat uyumak bile yetmeyebilir çünkü uyku ne kadar çok bölünürse ihtiyacınız olan yenileyici REM uykusu ve yavaş dalga uykusunu yeteri kadar alamazsınız. Uyku hapları, TV bağımlısı nöronları durdurarak kısa vadede işe yaradığı için iyi bir fikir gibi görünse de bağımlılık yapıcı özelliği olduğu için uzun vadede zararlı etkileri görülebilir.

Az Uyumanın Zararları

Türk bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre 7 saatten az uyku kalp krizi riskini artırıyor….
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, gece 7 saatten az uykunun kalp krizi riskini artırdığını vurguladı.Doç. Dr. Şahin, uykunun beynin dinlenme vakti sanıldığı, bunun da yanlış bir düşünce olduğuna dikkat çekerek, uyku için, “beynin ve vücudun dinlenme, kendi kendini tamir ve tedavi etme işiyle meşgul olduğu önemli bir süreç” tanımı yaptı.
Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmaların, zihnin uyku sırasında, en az uyanık olduğu dönemdeki kadar çalıştığını gösterdiğine işaret eden Şahin, 35-47 yaş arasındaki 500 kişinin uyku süresi ve damar sağlığı üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkat çekti. Şahin, araştırmaya göre, geceleri 5 saatten az uyuyan deneklerin yüzde 27’sinde damar kireçlenmesi tespit edildiğini belirterek, damar kireçlenmesinin beraberinde kalp hastalığı riski getirdiği bilgisiyle “Yetişkin bir kişinin günde
en az 7 saat uyuması gerekir. Uyku süresini 7 saatten 5 saat ve daha aza indirenlerin kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetme riski, 7 saat
uyuyanlara göre iki kat artıyor” uyarısı yaptı.
-İkinci uyku ise zararlı-
Ünal Şahin, sabah uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmanın ise, vücutta gece boyu yapılan tamiratı tahrip ettiğini bildirdi. Güneşin ilk ışıklarını alan vücutta melatonin hormonu salgılandığını anlatan Şahin, bu hormonun vücudun biyolojik saatini koruduğu ve ritmini ayarladığı bilgisini vererek, “Biyolojik saatimiz kendi kurallarına göre çalışır. Sabah uyandıktan sonra tekrar uyuma isteği, alışkanlıktan ve tembellikten kaynaklanır. Bu alışkanlığı yenen kişi en fazla 10 gün içinde kendini çok daha
dinç hissedecektir” dedi.
-Öğle uykusu önerisi-
Öğlen 11.00 ile 13.30 saatleri arasında uyumanın kişilerin performansını artıracağına işaret eden Şahin, özellikle siyasetçiler gibi aşırı yoğun ve stresli iş temposu içinde çalışanlara öğlen uykusunun çok yararlı olacağını anlattı. Şahin, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın öğle saatlerinde düzenli olarak uyuduğunu, Uzak Doğu’daki bazı şirketlerde de işçiler için öğle uykusu arası verildiğini örnek gösterdi.
-Sağlıklı bir uyku için-
Şahin, sağlıklı bir uyku için, “Sadece kendinizi uykulu hissettiğinizde yatağa gidin” önerisinde bulundu. Yatmadan önce ılık bir duş almanın rahatlatıcı etkisine dikkati çeken Şahin, uyku için ışık, ısı ve ses bakımından uygun ortamın hazırlanması gerektiğini vurguladı. Şahin, uykudan hemen önce yemek ve çerez yenmemesi, ilaç alınmamasını önererek, şöyle konuştu: “Uyku öncesi kahve, çay, alkol ve sigara kullanmayın. Gün ortası veya öğleden sonra düzenli olarak egzersiz yapın. Fakat yoğun egzersiz yapmaktan kaçının. Zihinsel veya fiziksel rahatlama yöntemlerini kullanın. Yatmadan önce ağır yemek ve sıvı tüketiminden kaçının. Yatağı sadece uyku için kullanın. Televizyon izlemek gibi aktiviteleri yatakta yapmayın. Kendinize düzenli bir uyanma şeması oluşturun.”
Az uyumanın zararları nelerdir
Az uyku uyumanın zararları Az uyumanın faydaları ve zararları nelerdir
Bu resim küçültülmüştür. Gerçek boyuta dönmek için tıklayın. 640×345.
Az uyumanın zararları nelerdir
Daily Telegraph’ın haberine göre insanların yaşlandıkça uykuya daha az ihtiyaç duydukları inancının efsane olduğu bildirildi.
California Üniversitesi’nden uyku ve hafıza alanında uzman Prof. Sean Drummond aslında yaşlıların da gençler kadar uykuya ihtiyaç duyduğunu belirterek az uyumanın yaşlılarda hafızanın azalmasının nedenlerinden biri olduğuna da dikkat çekti.
Prof. Drummond yaşlıların deliksiz uyumakta güçlük çekmelerinin uykuya daha az ihtiyaçları olduğu yönünde yanlış bir inanışa yol açtığını bildirdi.
Uyku Süresini Koruyun
Amerikan İlmi İlerletme Derneği’nin toplantısında konuşan Drummond 35 yaşındaki uyku süresini korumanın “idraktaki yaşla ilgili azalmayı” engellemeye yardımcı olabileceğini ve genel olarak sağlığa olumlu katkısı olacağını söyledi.
Kalitesi Düşüyor
Bir kişinin 35 yaşındaki uyku süresiyle 75 yaşındaki uyku süresinin aynı olması gerektiğini belirten Drummond “İnsanlar yaşlanınca uymakta güçlük çekiyorlar ve bunun artık daha az uykuya ihtiyaçları olduğunun bir işareti olduğunu düşünüyorlar. Aslında olay başka. Yaşlanınca uykunun kalitesi düşebilir ama süreyi korumalıyız” dedi.
Hafızayı Etkiliyor
Prof. Drummond yaş ortalaması 68 olan yaşlılar üzerinde yaptığı araştırmada yetersiz uykunun beynin çalışma yeteneğini önemli ölçüde etkilediğini belirledi. Araştırmaya katılanlar arasında daha az uyuyanların kendilerine verilen bir isim listesini hatırlamakta daha çok güçlük çektikleri ortaya çıktı.
İdeal Süre 7-8 Saat
“İnsanlar az uykuyla da idare edebileceklerini sanıyorlar ancak hafıza testleri bunun tersini söylüyor” diyen Drummond günde 7-8 saat uykunun normal olduğunu söyledi. Drummond “6 saatten az uyku işlerini yapma ve hatırlama yeteneğini etkiler” diye konuştu.

Drummond yaşlanınca vücudun 24 saatlik ritminde değişikliler olması sebebiyle yaşlıların daha bölük pörçük uyuduklarını bunun da gündüz uyuklamalarına gece de uyuma güçlüğü çekmelerine yol açtığını anlattı.